Интерактивен музей на индустрията - Габрово


Габрово е разположен в сърцето на България, почти на еднакво разстояние от северните, южните и западните й граници.
Естествен кръстопът между Изтока и Запада, Средиземноморието и Севера, тези земи са населявани от различни народи. Селището, наследник на което е днешно Габрово, се създава непосредствено с превръщането на Търновград в столица на Втората българска държава, което определя бита и поминъка на хората от този край. Бързо се развиват занаятите и търговията, създават се производства, свързани с обслужването и опазването на старопланинските проходи.


Сградата на Интерактивен музей на индустрията Габрово е обявена за недвижима културна ценност от местно значение през 1986 г.
Построена е през 1893 г. за семеен дом и кантора на габровски търговец, а в средата на 20-те години на 19 век е закупена от Българската търговска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. Сградата е използвана от историческия музей в периода 1949 – 2003 г., след което, до 2013 г. остава необитаема.Сградата, в своята цялост, представлява едно съживено културно-историческо наследство, обединяващо минало, настояще и бъдеще в едно.


Само в Сградата на Интерактивен музей на индустрията Габрово може да се докоснете до късче от историята на Габрово, както и да изпробвате машината за създаване на габровските шеги(другаде няма такава машина).

Габровска шега - Ветрило



Габровска шега - Терлици



Габровска шега - Котка





Цени: Индивидуално посещение: 6 лева; Учащи, студенти и лица на възраст над 65 год.: 3 лева; Деца до 7 годишна възраст и деца от социални домове: безплатно; Хора с увреждания: 2 лева; Фамилни посещения с деца: за възрастен - 4 лева; за дете над 7 години - 2 лева
Работно Време:Зимно работно време:
Вторник-Неделя: 09:00-17.00ч
Лятно работно време: 
Вторник-Неделя: 10:00-18.30ч
Почивен ден - Понеделник
Телефон: 087 868 3395

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"