Етнографски комплекс "Хаджиданчови къщи" гр. Сливен

В комплекса е организирана постоянно действаща етнографска изложба, която показва стара виенска мебел, типична сливенска дърворезба и др. Оригиналните котленски килими с прекрасни багри и орнаменти са автентични свидетелства на материалната и на духовна култура на българите от този край.
По време на Българското Възраждане Сливен е голям и буден град. Умереният климат, минералните извори, изобилното плодородие на почвата, юначните, красиви и предприемчиви българи го водят до разцвет. Не случайно началото на индустриализацията на България е поставено през 1834г от Добри Желязков - Фабрикаджията, който построява в Сливен първата текстилна фабрика. 

От 2007г Хаджиданчовите къщи имат статут на музей. Етнографската музейна сбирка посреща граждани и гости на Сливен. Представя типичната сливенска дърворезба, котленските килими и виенската мебел от края на ХІХ век - свидетелства за материалната и духовна култура на хората от този край. В Хаджиданчовите къщи се организират конференции, изложби, срещи, художествени четения и други.












Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"