Археологически резерват "Кабиле" - спирки във времето и размисъл.



Археологическият резрват „Тракийски и античен град Кабиле” се намира на 8 км северозападно от гр. Ямбол. Първите археологически проувания на територията на древния град са проведени през 1912 г. от Богдан Филов. През 1972 г. тук започват редовни археологически проучвания от екип от специалисти от Националния археологически институт и Института по тракология при БАН, катедра Археология при Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Регионален исторически музей – Ямбол. На територията на древния град се провежда и редовната археологическа практика на студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По време на проучванията са разкрити части от укрепителната система на древния град, проучено е светилището на хълма Зайчи връх, казармите на римските кохортите, две бани, една базилика, една църква, стопански и административни помещения свързани с ежедневния живот. Проучени са и част от плоските, и могилните некрополи в хинтерланда на античния град.


Най-ранните следи от обитаване на мястото на античния град Кабиле са открити при римските казарми. Археологическите проучвания показват, че тук е имало селищна могила от халколитната епоха, която е била унищожена през Античността. 
През късната бронзова епоха, около хълма Зайчи връх и неговото светилище възниква малко селище, което през ранната желязна епоха се превръща в голям и важен град.

Според античните извори Кабиле е бил център от особено значение за Югоизточна Тракия. Градът е създаден около 2000 г. пр.н.е. и се е намирал на върха на възвишението Зайчи връх, който е единственото възвишение в околността, край завоя на река Тонзос (Тунджа), откъдето реката се оправя на юг за да се влее в река Марица при Одрин (Едирне). В древността и през античността завоят на реката е бил край Зайчи връх, където реката е образувала широки разливи, удобни за пристани. Днес реката е изместила коритото си с 2,5 km на север. През втората половина на I хил. пр. Хр. Кабиле е един от главните градски центрове на Одриското царство, което за кратко време, успява да обедини по-голямата част от тракийските племена на Балканския полуостров и води успешно войни с македони, пеони и илири. През 3 век пр.н.е. вече е част от територията, управлявана от траките одриси и част от контролираната от тях територия. Градът е построен по всички правила на елинските градове. Имал е агора, площад, около който е бил съсредоточен живота в града. На площада се е намирал храм на Аполон и по-голям храм на богинята Артемида – Хеката, в който са се съхранявали и много от надписите издълбани върху каменни стели касаещи града.


Цени: Цени на билетите: Възрастни – 6.00 лв. Ученици, студенти и възрастни над 65 г. – 3.00 лв.; Цена на беседа: Обзорна беседа – 10 лв.; Специализирана беседа – 25 лв.
Работно Време: Всеки ден: от 8:00 до 18:00











Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"