Архитектурно-исторически комплекс "Даскалоливницата" – Елена

 Първото модерно класно училище в България е отворено в гр. Елена през 1844 г. То се помещавало в специално построена сграда - една от първите обществени постройки в Елена, която днес е паметник на културата. Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата” се намира в центъра на гр. Елена. Част от комплекса са сградата на училището, църквата „Свети Никола” и Камбуровият хан. В двора на историческия комплекс е и храмът „Успение на Пресвета Богородица”.


Сградата е двуетажна, изградена от камък и дърво. В приземния етаж са разположени три големи, добре осветени мази,Иван Момчилов всяка със самостоятелен вход, служили вероятно за дюкяни. Вторият етаж е бил предназначен за учебни цели. Тук се е намирала стаята за учителя, две класни стаи и отделна стая за учебни пособия. Класното училище е било снабдено с всички съвременни учебни помагала, с нова учебна програма и нови педагогически похвати. Учебният процес се издига на високо ниво и подготвя учители, духовни, революционни и политически дейци, взели активно участие за възстановяването и издигането на Българската държава. 




Еленската Даскалоливница изпраща като учители свои възпитаници в 61 града и 31 села в страната и извън границите ѝ.В ниската част на двора на комплекса се намира Камбуровият хан, в който е изложена етнографската сбирка. Тук могат да се видят дамски и мъжки тоалети и предмети от бита и културата на еленчани от края на ХІХ и началото на ХХв. Ханът се е намирал в село Йовковци, но заради строежа на язовир "Йовковци" е демонтиран и преместен в Елена.











Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"