Копривщица - Архитектурно-исторически резерват



Гр. Копривщица е разположен в планината Същинска Средна гора. Намира се на 110 км от София, 24 км от Пирдоп, 22 км от Стрелча и 90 км от Пловдив. През 1952 г. е обявен за единствения град музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, разполагащ с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. През 1978 г. е признат за национален архитектурен резерват с международно значение и за селище на международен туризъм.

 
Архитектурно-исторически резерват Копривщица е единственият град-музей в България. Разположен е по долината река Тополница, в Средна гора, съвсем близо до Стрелча и Пирдоп. Неговата автентична възрожденска архитектура, музикални и танцови фолклорни фестивали привличат хиляди посетители от цял свят. Копривщица може да се похвали с 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници.
За тези от вас, които жадуват изцяло да се потопят в тази възрожденска атмосфера - може да отседнете в един от автентичните хотели или къщи за гости. В местните ресторантчета пък може да опитате традиционни български ястия, приготвени по специални рецепти.


Работно време: информационен център: 
зимно - 10.00 до 17.00 ч.;
лятно – 9.00-18.00 ч.; без почивен ден
Печат: има в купчийницата, туристически информационен център и в туристическа спалня “Войводенец”
Цени: 5 лв - обиколен билет за 6 музея; 2 лв - билет за 1 музей;








Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"