Силата на вярата и Кръстова гора



Кръстова гора представлява едно прекрасно място за отдих, размисъл и истинско извисяване на духа и не на последно място е едно от най-значимите християнски средища в България.

Кръстова гора е разположена в Средните Родопи като се намира на около 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград, на 6 км от село Борово. Идвайки откъм Хотел Екстрийм Пампорово, отбивката за Кръстова гора се намира от дясната ни страна. Следват приблизително 25 км. асфалтов път, редувайки както прави участъци, така и завоите , всички представящи невероятни гледки,която стопля сърцето ти.
Причината всяка година ежегодно да се стичат толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Храстовия кръст. 




Друга легенда разказва за бял гълъб, който при освещаването отвел всички до все още неразкритото аязмо с чудодейна вода. Над него е издигнат втори метален кръст, както и малък параклис от дарители.В настоящия момент манастирът е мъжки. Ако решите да останете да пренощувате комплекса разполага със 120 места за нощувка. 

В навечерието на Кръстовден, 14 септември, десетки хиляди вярващи, търсещи изцеление или просветление, идват да се молят за здраве и благоденствие по време на нощното бдение на Кръстова гора пред църквата „Покров на Пресвета Богородица” /завършена през 1995 година/.
До Кръстова гора се стига по пътя Асеновград-Смолян /отбива се на юг след село Бачково/. Мястото е на около 45 км. Южно от Асеновград.











Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"