Казанлъшка Тракийска гробница (Град Казанлък)

Казанлъшката тракийска гробница е шедьовър на античната архитектурата с уникални стенописи от IV-IIIв пр. Хр. Намира се на хълма Тюлбето, на 5км от Казанлък. Гробницата е единственият в България цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха. Принадлежи на тракийския владетел Ройгос и е част от голям некропол, разположен в близост до древния град Севтополис. След откриването й, в нея е изградена специална климатична инсталация за съхраняване на ценните стенописи. В съседство е построено точно копие на гробницата, което е отворено за посещения.

Ще останете много впечатлени от изключителния реализъм на сцените, изографисани в 4 основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Археолозите установили, че за направата им са използвани две техники: мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при оцветяването на пода и стените.  Днес хиляди туристи от цял свят годишно посещават Казанлъшката тракийска гробница, която се нарежда сред най-ценните археологически паметници на България.

 Цени: Възрастни - 6 лв. за учащи (ученици и студенти) - 2 лв. Деца до 7 години: безплатно Безплатно посещение: Всеки последен понеделник на месеца.
Работно Време: Работно време на копието: Всеки ден от 9:00 до 17:30 ч.
























Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"