Фарът на о-в "Св. Анастасия"





Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море. Между 1945 и 1996 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. Остров Света Анастасия е един от седемте български острова в Черно море и третият по големина след островите Свети Иван и Свети Кирик. Макар и площта му да е само 22 дка (може да бъде обходен целия за 10 минути пешеходно вървене), остров Света Анастасия има много интересна и драматична история.


Той няколко пъти сменя името и предназначението си. През средновековието на него е построен манастир, нападан и опожаряван няколко пъти. В средата на острова е изградена църква „Възнесение Господне“, останала непокътната и до днес, въпреки вековете на османско владичество. 



Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г. Oстров Света Анастасия е за първи път нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на XVII век. 


 Фарът свети с групово проблясваща бяла и червена светлина и е с видимост 15 и 8 мили.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"