Исторически музей - Батак


Историческият музей в Батак е създаден през 1956 година. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, Балиновата и Шаровата къща. Експозицията на музея заема площ от 900 кв. м. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от Античността, Средновековието, Възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденския период. В приземния етаж на музея е изградена крипта на комунистическите партизани от Батак.Историческият музей е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Един от символите на Батак е историческата църква костница "Света Неделя". Църквата е построена през 1813г, изградена е изцяло от камък и е вкопана повече от метър в земята. Храмът остава в българската история, след като през Априлското въстание (1876г) в нея се скрива голяма част на населението на Батак, за да се спаси от башибозуците (нередовна войска в Османската империя). Три дни и нощи над 2000 души престояват в малката църква.



През април 2011г. Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак, чиято памет ще се почита на 17 май, а църквата отново ще се превърне в действащ храм. С брой 52 на Държавен вестник от 1977г църквата костница е обявена за исторически паметник на културата с национално значение. Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878г). 




Изложени са и находки от археологически разкопки в района. Повече за бита, културата, поминъка и обичаите на местното население в края на ХІХ и началото на ХХ век разказва етнографската експозиция, която се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура.  Традиционно баташкото жилище е било с бели стени, но Балиновата е от малкото къщи в града с декорирани стени. В покрития вътрешен двор на къщата е разположена експозиция, посветена на дървообработването и дърводобива, които са били основният поминък на местните хора в миналото. В двора може да се види единствената запазена външна пещ в Батак. На втория етаж в Балиновата къща е уредена експозиция, която показва как са изглеждали жилищните помещения на местния дом.



Цени:
Вход за възрастни 4 лв; Вход за учащи 2 лв, за пенсионери 2 лв; Вход за семейство с едно учащо дете 9 лв; Вход за семейство с две учащи деца 11 лв; Безплатно посещение за: деца до 7 години; хора с увреждания; деца от социални домове. Входният билет е обходен. С него се разглежда Исторически музей гр. Батак, Етнографска експозиция Балинова къща и Художествена галерия Шарова къща.

Работно Време:
Понеделник-Неделя: 09:00-18:30ч






Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"