Място за пикник - к.к. Семково


Семково е красива местност и планински курорт в Рила. Намира се на 17 километра северно от град Белица, България, на средна надморска височина 1600 m. Разполага с много хотели и почивни станции. Семково представлява широка денудационна заравненост – красиви поляни с борови и смърчови гори наоколо. През местността тече Станкова река, десен приток на Вотръчка река. Почвите са кафяви горски, а геоложката основа е южнобългарски гранит.



Над курорта, на височина от 1750 метра се намира хижа Семково. От близките до хижата поляни се открива живописна панорама на юг към планината Пирин. На 1 час и 30 минути пеша в североизточна посока от хижата, разположено в красива клекова гора в циркуса под Средния връх, се намира Сухото езеро. А в северозападна посока от върха са разположени Скалишки езера, Вапски езера и Чернополянски езера. 



На северозапад и север от курорта се извисява поредица от красиви върхове: Голям мечи връх, Ангелов връх, Узуница, Аладжа слап, Черна поляна, Павлев връх, Канарата, Реджепица, Вапа, Средния връх (Тупио връх) и Лопатишки връх. В картите издадени след 1985 година някои от тези върхове са с нови имена. Мнозина го наричат "райското кътче на България". Идеално място е за пикник, заради спиращата дъха дива и неопетнена планинска природа.















Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"