Архитектурно-исторически резерват Ковачевица



Архитектурно-исторически резерват Ковачевица е разположен над река Канина, в скатовете на Дъбраш община Гърмен. Намира се на 23км северизточно от Гоце Делчев и 17км северно от село Гърмен. Село Ковачевица е бил един от центровете на македонското национално-освободително движение, родното място е на хайдутите Дели Георги и Дели Коста, на писателя Людмил Стоянов. Архитектурната приказка от камък и дърво, с уникалния за България ренесансов стил с високи огради и красиви дворове, привлякла вниманието на родното кинопроизводство.




Селото е създадено в средата на XV век от български преселници. През втората половина на XVIII век се заселват български майстори- зидари от Костурско, с което се поставя началото на добре развит център на зидарството. Поради стръмния терен на местността, архитектурата се отличава с компактни постройки и уникално разположени къщи. 




Изградени от здравия камък от основите чак до тиклени покриви, солидните къщи останали неподвластни на столетията. Топлотата и уюта били постигнати със солидната употреба на дървения материал. Многобройнитеслети улички и тесни проходи под къщите създават живописни улични ансамбли. Комплексът пази цялото великолепие на народната душевност, трудолюбие и талант на българина. Със своята неповторима архитектура, автентична атмосфера с магическия чар на миналото и невероятните гледки, Ковачевица е предпочитано място за почивка за много българи и чужденци.

Фрагмент от мраморна преградна олтарна стена от ранно християнската епоха – средата на III в. (ОИМ – гр. Гоце Делчев).

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"