Село Ягодина - Община Борино


Ягодина е гиздаво, съвременно малко селце. На север и североизток се издига мраморен гребен с върховете Св.Илия и Ушите, които стигат чак до Тешел и изграждат отвесни скални венци на Буйноско ждрело. На юг го закриля гористия вр.Дурага(стои и гледай), които се издига като огромна зелена стена 700м. над селото. Всичко тук е мамещо и топло.Не е известно от къде са дошли прадедите – потомствени скотовъдци. Кои и кога е избрал това слънчево място за поселище. Останали са само легендите за Бараклиево и бараклийци (старо селище до м.Ябланово).



Първите сведения за Ягодина са през ХVІІІ в, където в турски документи се споменава за селцето Балабан и че е имало 283 жители, занимаващи се със скотовъдство.Балабан е старото име на Ягодина. Легенда разказва, че Балабан е основано от семейство Балабанови. Единият брат напуска тези земи и се заселва в Стойките, а другият дава началото на с.Балабан. През 2006 г. Жителите на с.Ягодина вече наброяват 600 жители.


В землището на селото попада част от Буйновското ждрело и част от Триградското ждрело. Селото е известно с Ягодинската пещера, която се намира на близо. 700 метра над селото се издига гористият връх Дурдага, висок 1693 метра.Селото е създадено още през Vв пр. н. е в местността Баракли. Било горено 3 пъти. Туристите могат да се порадват на дивата природа по четирите екопътеки, водещи до различни забележителности: пещера Дяволско гърло, връх "Св. Илия", "Дяволски мост" и водопада "Хайдушки дол". Под връх "Св. Илия" се намира "Орлово око" - единствената по рода си в България платформа.








Коментари

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"