Гайдарска работилница - Чепеларе



В Народно читалище „Родопска искра“ в град Чепеларе се намира работилница за гайди. Един от трима майстори – Илия Учиков е сътворил над 142 каба гайди. Тук може да видите как се случва магията и се създава инструмент, звукът на който неволно всеки свързва с Родопите. 





Посетителите на гайдарската работилница ще научат много от тънкостите на това майсторство: какво е гайдуница, къде се слага подписа на майстора, който я е изработил, по какъв начин се обработва дървото, рога и кожата, как се променя гласа на гайдата от всеки малък детайл, основни правила при настройването и правило, за това че гайдата се държи до сърцето, от лявата страна на тялото. Всичко това, разказано от майсторите гайдари с блясък в очите ще Ви накара да осъзнаете, че във всяка гайда майсторите са вкарали част от сърцето си и е специална. А след като засвирят ще потънете в приказния звук, това е звука на Родопите.В днешни дни основните видове гайда са два: джура и каба.




Коментари

  1. Why casino is gambling at home? - DRMCD
    A gambling addiction can be communitykhabar addictive and can 익산 출장마사지 lead to 여주 출장샵 serious health consequences, according to a number of researchers. Researchers 제주 출장마사지 are trying 전주 출장안마 to help prevent

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Аквапарк "Waterland" - Овощник

Каменните къщи край Карлуково или "Къщата на семейство Флинстоун"

Водопад "Совата"